ΣΥΝΕΝΤΕYΞΕΙΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΥΝΕΝΤΕYΞΕΙΣ - ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόσωπα - Συνέντευξη: M. Σταθόπουλος, Kαθηγητής, πρώην Πρύτανης και Yπουργός - Eπίδοση Tιμητικού Tόμου
Συνέντευξη - Πρόσωπα:
Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα

Συνέντευξη:
ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΚΡΙΜΙΤΖΗΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΔΙΑ-ΛΑΛΑ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
A. Kαρράς

Πρόσωπα - Συνέντευξη: K. Σπινέλλη
Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Kαθηγητής A. Γ. Παπαβασιλείου - Eργαστήριο Bιολογικής Xημείας

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Iωάννης-Θεοφάνης Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής: Eπίδοση τιμητικού τόμου

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Aναστάσιος-Παύλος Λεβέντης

Πρόσωπα - Συνέντευξη: Kαθηγητής Riccardo Campa
Πρόσωπα - Συνέντευξη: N. Σταυρακάκης
Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Ο Γ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ και ο κ. Π. ΠΑΤΣΗΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΑΝΤΑΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΖΩΗ ΣΑΜΑΡΑ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΑΘ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Θ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΆΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΆΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
Α. Μ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
NIGEL BEVAN

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρόσωπα - Συνέντευξη:
A. E. H. EMERY

Συνέντευξη:
Β. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη:
Μ. DÉON

Συνέντευξη:
Θ. ΠΕΛΕΓΡΙΝΗΣ

Συνέντευξη:
Λ. ΚΑΚΙΣΗ

Συνέντευξη:
Ε. C. PRESCOTT

Συνέντευξη:
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΝΩΛΑΓΑΣ

Συνέντευξη:
ROBERT GALLO

Συνέντευξη:
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ

Συνέντευξη:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ

Συνέντευξη:
G. C. CHRISTIE

Συνέντευξη:
Χ. ΚΟΥΤΗΦΑΡΗΣ

Συνέντευξη:
JERKER BLOMQVIST

Συνέντευξη:
P. A. Yotopoulos

Συνέντευξη:
Μ. Παπαμιχαήλ

Συνέντευξη:
Recep Akdag

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

Συνέντευξη:
Βασίλειος Μαρκεζίνης

Συνέντευξη:
JAMES MERRIT DOWNEY

Συνέντευξη:
VACLAV KLAUS

Συνέντευξη:
MEIR STAMPFER

Συνέντευξη:
FRANCESCO BERLINGIERI

Συνέντευξη:
FERNARD LABRIE

Συνέντευξη:
ALLAN TEMPLETON

Συνέντευξη:
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΖΕΒΕΓΚΗΣ

Συνέντευξη:
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΛΙΤΗΣ

Συνέντευξη:
JOHANNES KODER

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΕΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη:
RICHARD LAWRENCE HUNTER

Συνέντευξη:
GUY VERHOFSTADT

Συνέντευξη:
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΞΙΟΥ

Συνέντευξη:
Ν. ΛΕΓΑΚΗΣ - Ε. ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΥ

Συνέντευξη:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΡΙΑΡΑΣ

Συνέντευξη:
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

Συνέντευξη:
MARTHA NUSSBAUM

Συνέντευξη:
GRIGORY ARSH

Συνέντευξη:
ΝΑΣΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ

Συνέντευξη:
ΒΑΣΟΣ ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

Συνέντευξη:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΚΑΣ

Συνέντευξη:
ΒΥΡΩΝ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη:
MARVIN CARLSON

Συνέντευξη:
PETER AGRE

Συνέντευξη:
TOMAS HAGG

Συνέντευξη:
Π.B. ΠΑΣΧΟΣ

Συνέντευξη:
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Δημήτριος

Συνέντευξη:
G. Conte, R. Thomas, J. Dangel (β' μέρος)

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΔΗΣ

Συνέντευξη:
G. Conte, R. Thomas, J. Dangel

Συνέντευξη:
GIULIO FERRONI

Συνέντευξη:
ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ

Συνέντευξη:
ΣΠΥΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Συνέντευξη:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ

Συνέντευξη:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

Συνέντευξη:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

Συνέντευξη:
VALENTIN GARCIA YEBRA

Συνέντευξη:
ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΗ ΤΑΜΠΑΚΗ-ΙΩΝΑ

Συνέντευξη:
Γ. ΚΡΕΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη:
ΠΑΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ

Συνέντευξη:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Συνέντευξη:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΑΚΗΣ

Συνέντευξη:
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΣΕΛΙΝΗΣ

Συνέντευξη:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη:
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ

Συνέντευξη:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΡΟΥΚΑΚΗΣ

Συνέντευξη:
ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ

Συνέντευξη:
ΛΟΥΚΑΣ ΣΠΑΡΟΣ

Συνέντευξη:
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Συνέντευξη:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ

Συνέντευξη:
ΕΛΕΝΗ ΦΕΣΣΑ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Συνέντευξη:
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ

Συνέντευξη:
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΑΜΗΣ

Συνέντευξη:
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΓΚΑΚΗΣ

Συνέντευξη:
SIR GEOFFREY LLOYD

Συνέντευξη:
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΛΑΣ

Συνέντευξη:
JOERG SCHAEFER

Συνέντευξη:
OΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΟΥ «TΕΧΝΩΝ EΠΙΣΚΕΨΙΣ»

Συνέντευξη:
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

Συνέντευξη:
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣBOΛOΠOYΛOΣ

Συνέντευξη:
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΒΒΑΣ

Συνέντευξη:
STANLEY HOFFMANN

Συνέντεξη:
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΩΣΤΙΟΣ

Συνέντεξη:
ALBERT BANDURA

Συνέντεξη:
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Συνέντεξη:
ΜΙΧΑΗΛ ΣΕΧΑΣ

Συνέντεξη:
NΙΚΟΣ XΑΤΖΗΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Συνέντεξη:
NΙΚΗΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ

Συνέντεξη:
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ

Ομιλία:
JORGE SAMPAIO

Συνέντευξη:
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ

Συνέντευξη:
JEFFREY M. DRAJEN

Συνέντευξη:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΡΟΥΚΟΥΝΑΣ

Συνέντευξη:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΡΙΜΠΑΣ

Συνέντευξη:
RICHARD POSNER

Συνέντευξη:
ΓPHΓOPIOΣ ΠONTIΦHΞ

Συνέντευξη:
Α. ΔΑΝΑΣΣΗΣ - ΑΦΕΝΤΑΚΗΣ

Συνέντευξη:
V. NAVASKY

Συνέντευξη:
Δ.Σ. ΓΑΛΑΝΟΣ

Συνέντευξη:
LOUIS IGNARRO

Συνέντευξη:
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ

Συνέντευξη:
ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ

Συνέντευξη:
ΕΠ. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Συνέντευξη:
ΑΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Συνέντευξη:
M.J. OSBORNE

Συνέντευξη:
MEIR STAMPFER

15/11/2006
Συνέντευξη στη Δ. Λεμπεσοπούλου
Μορφή εύκολης εκτύπωσης

M. J. Stampfer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard

Στη μάχη κατά του καρκίνου με όπλο τη διατροφή

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, και συγκεκριμένα η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου, καλωσόρισε στους κόλπους της, ως επίτιμο διδάκτορά της, τον καθηγητή κ. Meir J. Stampfer, διευθυντή του Τμήματος Διατροφής και Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. H τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας η καθηγήτρια της Ιατρικής κ. Ελένη Πετρίδου παρέθεσε εκτενή παρουσίαση του έργου του τιμώμενου, έργο το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 700 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έντυπα του χώρου, και το οποίο χάρισε στον κ. Stampfer τον τίτλο του πιο έγκυρου κλινικού επιστήμονα της τελευταίας δεκαετίας, με περισσότερες από 34.000 παραπομπές στο έργο του. Με σπουδές στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο κ. Stampfer ειδικεύεται στους τομείς της αιτιολογίας χρόνιων νοσημάτων, κυρίως του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, καθώς και στη σχέση της διατροφής με τα νοσήματα αυτά.


-Κύριε καθηγητά, στις μέρες μας, ο αντίκτυπος των διατροφικών μας συνηθειών στην υγεία μας, καθώς και στην εμφάνιση και εξάπλωση των ασθενειών, είναι πια αναγνωρισμένος. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και έγκυρα ιδρύματα, όπως το Αμερικανικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, αλλά και το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο του Προστάτη, συνιστούν συγκεκριμένες δίαιτες για την αποφυγή του καρκίνου. Είναι όμως επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί κανείς να αποφύγει ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, μέσω μιας σωστής διατροφής;
Εξαρτάται, πριν από όλα, από το τι εννοούμε με τον όρο «επιστημονική απόδειξη». Αποδεδειγμένο υπό την έννοια ότι έχουν διεξαχθεί επαρκείς και αξιόπιστες έρευνες σε τυχαία δείγματα ανθρώπων, οι οποίες αποδεικνύουν ότι με τη σωστή διατροφή αποφεύγεται, λόγου χάρη, ο καρκίνος; Όχι, υπό αυτή την έννοια δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν επαρκείς και ικανοποιητικές επιστημονικές αποδείξεις. Αλλά, για παράδειγμα, είναι το κάπνισμα αιτία διαφόρων μορφών καρκίνου; Όλοι ξέρουμε πως ναι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Κι όμως, δεν έχουν γίνει έρευνες μεγάλης διάρκειας, δεν έχει κάνει κανείς πειράματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανήθικο, κανείς δεν θα τολμούσε να το κάνει. Είμαστε, όμως, όλοι μας σίγουροι για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Έχουν γίνει, βέβαια, επιστημονικές έρευνες οι οποίες αφορούν τη σχέση κακής διατροφής και καρδιακών νοσημάτων. Μεταξύ ατόμων που ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη, μια ειδική δίαιτα, και άλλων τα οποία δεν άλλαξαν διατροφικές συνήθειες, αποδείχθηκε ότι οι πρώτοι, αυτοί που ακολουθούσαν την ειδική δίαιτα, είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας.
Aναμνηστική φωτογραφία μετά από την τελετή της αναγόρευσης Στην περίπτωση του καρκίνου είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν ανάλογες έρευνες. Είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την προσβολή ενός κυττάρου από τη νόσο μέχρι την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Θα απαιτούνταν 15 με 20 χρόνια έρευνας για κάτι τέτοιο. Και δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς μια τέτοια έρευνα. Βέβαια, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες αποδείξεις, η σύσταση μιας ορισμένης υγιεινής δίαιτας δεν θεωρείται καθόλου αθέμιτη.

-Κατά τη διάρκεια συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2005 στην Αμερική με θέμα «Η αμερικανική διατροφική πυραμίδα και τι πρέπει να τρώνε οι Αμερικανοί για να είναι υγιείς» υποστηρίξατε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως γάλακτος, είναι αναποτελεσματική για τη διασφάλιση του απαραίτητου επιπέδου ασβεστίου του οργανισμού. Είναι, δηλαδή, υπερτιμημένη η διατροφική αξία των προϊόντων αυτών;
Ναι, πιστεύω πως είναι υπερτιμημένη η αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων. Η αλήθεια είναι ότι στην Αμερική οι βιομηχανίες γαλακτοκομικών είναι πολύ ισχυρές και ασκούν πολύ μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά γάλα ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα για να είναι υγιείς. Αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν κοινωνίες οι οποίες δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε γάλα, σε τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά είναι απόλυτα υγιείς. Δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό τους.
Ακόμη, βλέπει κανείς ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγμάτων ετησίως παρατηρούνται στον Καναδά, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Δεν θέλω, βέβαια, να πω ότι το γάλα κάνει κακό, αλλά δεν ωφελεί παρά ελάχιστα στη συγκέντρωση ασβεστίου στον οργανισμό.
Επίσης, οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο είναι ιδιαίτερα υπερτιμημένες. Χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξισορροπηθεί το επίπεδο ασβεστίου στον οργανισμό, να φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο. Όπως έχουν δείξει έρευνες, οι άνθρωποι προσλαμβάνουν μεγάλα ποσοστά ασβεστίου, κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα, το ασβέστιο αυτό φτάνει στα κόκκαλα τα οποία προς στιγμήν δυναμώνουν πολύ και φαίνονται πιο ανθεκτικά. Μετά από περίπου 2 χρόνια όμως, τα ποσοστά ασβεστίου εξισορροπούνται, δηλαδή τα καλά αποτελέσματα της μεγάλης κατανάλωσης ασβεστίου είναι μόνο παροδικά. Αλλά ο άνθρωπος έχει συνηθίσει, νομίζει ότι τα κόκκαλα του είναι πολύ ανθεκτικά, περισσότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Τα ποσοστά ασβεστίου που συνιστούν πολλοί γιατροί να προσλαμβάνουμε με τη διατροφή μας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά τα οποία στην πραγματικότητα χρειάζεται ο οργανισμός, μπορεί δηλαδή να ακολουθεί κανείς ένα πρόγραμμα διατροφής με ελάχιστα, ή και καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. O οργανισμός μπορεί να λάβει το ασβέστιο που απαιτείται από άλλες τροφές.
Στο ίδιο συνέδριο, για παράδειγμα, η ομάδα επιστημόνων του Harvard συνέστησε την κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως, φυτικών ελαίων, λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών. Από αυτές τις τροφές ο οργανισμός παίρνει όλα τα συστατικά που χρειάζεται. Oπότε αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, όχι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτές τις τροφές καταναλώνουν και στην Κρήτη, για παράδειγμα, και είναι υγιείς. Είναι πολύ καλή η Μεσογειακή δίαιτα.

-Είχατε δηλώσει, με τον καθηγητή Willet, ότι βάσει υπολογισμών, το 70% των συνολικών κρουσμάτων καρκίνου του εντέρου, το 80% των καρδιαγγειακών παθήσεων και το 90% των κρουσμάτων διαβήτη (type II) θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κατόπιν αλλαγών στην καθημερινή μας ζωή, αλλαγών που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική άθληση και το κάπνισμα. Είναι στ' αλήθεια τόσο σημαντικοί οι παράγοντες αυτοί για την υγεία;
Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε αποκομίσει με τον καθηγητή κ. Willet από έρευνες πολλών ετών. Συγκεκριμένα, γυναίκες, για παράδειγμα, οι οποίες καπνίζουν, δεν αθλούνται και δεν έχουν σωστές διατροφικές συνήθειες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από το μέσο όρο να παρουσιάσουν κάποιο καρδιακό νόσημα. Θα μπορούσα, μάλιστα, να πω ότι τα ποσοστά αυτά είναι μάλλον συντηρητικές εκτιμήσεις.
Στην περίπτωση του διαβήτη, μάλιστα, θα μπορούσε να είναι πάνω από το 90% το ποσοστό που οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης, γιατί η παχυσαρκία και η απουσία φυσικών δραστηριοτήτων είναι τα κύρια αίτια της νόσου. Στις ιατρικές σχολές αυτό που μελετάται είναι κυρίως πιο παλιά χρόνια, προηγούμενες συνθήκες και αίτια που προκαλούσαν μια αρρώστια. Αλλά τώρα τα κρούσματα καρδιακών νοσημάτων έχουν αυξηθεί δραματικά σε σχέση με 100, ας πούμε, χρόνια πριν. Άρα κάποιο ρόλο πρέπει να παίζει και το πώς ζούμε σήμερα.

-Σε πρόσφατη μελέτη σας αποφανθήκατε για την αιτιολογική σχέση μεταξύ αλκοόλ και διαφόρων τύπων καρκίνου. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη σχέση αυτή;
Όσον αφορά τον καρκίνο και την αιτιατή σχέση που συνδέει τη νόσο με την κατανάλωση οινοπνεύματος, τα πράγματα είναι μάλλον περίπλοκα. Η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος συνδέεται με ποικίλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος της στοματικής κοιλότητας, ο καρκίνος στο στομάχι, το συκώτι και άλλοι. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου στο συκώτι, η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιρετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος, αναφέρομαι πάντα σε υπερβολική κατανάλωση. Η μοναδική μορφή καρκίνου η οποία επιδεινώνεται ακόμη και με τη μέση κατανάλωση αλκοόλ είναι ο καρκίνος του στήθους. Σύμφωνα με έρευνες, 10% των κρουσμάτων της μορφής αυτής επιδεινώνονται ακόμη και με ένα ποτήρι κρασί τη μέρα. Τα καλά νέα είναι ότι 4 ή 5 πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η επιδείνωση αυτή μπορεί να προληφθεί με τη λήψη φολικού οξέος (folate) είτε μέσω διαφόρων τροφών, είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Βέβαια, συνιστώ σε όλους να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ -κατά τη γνώμη μου καλύτερα να μην πίνεις καθόλου παρά να πίνεις υπερβολικά- αλλά αν το κάνουν, να φροντίσουν να προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες φολικού οξέος.

-Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Oργανισμού Υγείας, 3 στους 10 (συνολικά 1 δισεκατομμύριο) των ανθρώπων του πλανήτη εμφανίζουν προβλήματα παχυσαρκίας. Υπάρχει, μάλιστα, από τον ίδιο Oργανισμό η εκτίμηση ότι ως το 2030 όλα σχεδόν τα παιδιά στις Η.Π.Α. θα αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Είναι η παχυσαρκία μια από τις επόμενες παγκόσμιες επιδημίες;
Πρόκειται σίγουρα για μια μεγάλη επιδημία, δεν ξέρω όμως να σας πω αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο με άλλες μεγάλες επιδημίες, πανδημίες της εποχής μας. Τα στοιχεία αυτά μου φαίνονται λίγο υπερβολικά. Υπάρχει βέβαια μεγάλο πρόβλημα και στην Αμερική, αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως είναι η Κίνα. Εκεί υπάρχει πραγματικά μεγάλο θέμα, πριν από 20 χρόνια δύσκολα θα έβλεπε κανείς έναν παχύσαρκο Κινέζο αλλά σήμερα είναι πάρα πολλοί. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει όπου εντοπίζεται γενετική προδιάθεση στην παχυσαρκία. Τότε τα άτομα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο να νοσήσουν από διαβήτη. Γενετική προδιάθεση υπάρχει σε πολλούς κατοίκους της Κίνας? να φανταστείτε ότι, εξαιτίας της προδιάθεσης αυτής, έχουν μειώσει κατά πολύ το κατώτερο όριο των θερμίδων που χρειάζεται να λαμβάνει κανείς καθημερινά, σε σύγκριση με αυτό της Δύσης. Είμαι, όμως, αισιόδοξος, νομίζω ότι σιγά-σιγά μειώνεται το πρόβλημα αυτό.

-Ποια είναι τα μελλοντικά ερευνητικά σας σχέδια; Σε ποιον τομέα θα επικεντρωθείτε στο εξής;
Αυτόν τον καιρό διεξάγω κάποια έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Είναι μια αρκετά σοβαρή μορφή καρκίνου η οποία, πιστεύω, δεν έχει μελετηθεί όσο θα έπρεπε. Αυτό που θα ήθελα να καταλάβω είναι γιατί τα ποσοστά της μορφής αυτής καρκίνου διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό από περιοχή σε περιοχή. Πού οφείλεται το γεγονός αυτό; Κάποια ακόμη πεδία τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και μελέτης είναι αυτά των νοητικών ασθενειών και ο καρκίνος του μαστού, τα οποία έχουν παραμεληθεί από τη σύγχρονη έρευνα.

Αρχή της σελίδας