A.Φ. 001 [01/03/02]


A.Φ. 001 [01/03/02]
Mισθοί - Συντάξεις
Πενθήμερη αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Aθηνών

1/03/2002


Mισθοί - Συντάξεις

Πενθήμερη αναστολή λειτουργίας
του Πανεπιστημίου Aθηνών

Από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου θα παραμείνει κλειστό το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε "κατάσταση αναμονής", μετά από την κυβερνητική δέσμευση για αντιμετώπιση του μισθολογικού και συνταξιοδοτικού προβλήματος των καθηγητών των Α.Ε.Ι., το οποίο και τους έχει οδηγήσει σε σειρά κινητοποιήσεων. Την κυβερνητική δέσμευση μετέφερε ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Eυθυμίου, στη Σύνοδο Πρυτάνεων του Φεβρουαρίου στη Φλώρινα. Ταυτόχρονα όμως, στις 5 και τις 6 Μαρτίου κλείνουν προειδοποιητικά και όλα τα Α.Ε.Ι. της χώρας, σύμφωνα με την απόφαση της Oμοσπονδίας του κλάδου (Π.O.Σ.Δ.Ε.Π.).
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε έκτακτη συνεδρίασή της που έγινε την περασμένη Τετάρτη, αποφάσισε ότι η πενθήμερη προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την αρχική της απόφαση, δεδομένου ότι η ανακοινωθείσα δέσμευση δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Με την ίδια απόφαση, εξουσιοδότησε τον Πρύτανη κ. Γ. Mπαμπινιώτη, να συμμετάσχει στον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας, από τον οποίο και θα κριθεί η τελική της στάση.
Όπως έκρινε από την πλευρά της, η Σύνοδος των Πρυτάνεων Α.Ε.Ι., η εξέλιξη των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών και η πορεία τού διαλόγου με το υπουργείο θα εκτιμηθεί ξανά σε νέα έκτακτη σύγκλησή της που θα γίνει τον Μάιο.
Η Σύνοδος όρισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της, τα μέλη της, Πρυτάνεις των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας, κ.κ. Γ. Μπαμπινιώτη (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας), Μιχ. Παπαδόπουλο (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και Θεμ. Ξανθόπουλο (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ως εκπροσώπους των πανεπιστημίων στον διάλογο με το υπουργείο Παιδείας. Oι τρεις Πρυτάνεις είχαν συναντήσει πέρυσι για το ίδιο θέμα και τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη, στον οποίο και είχαν εκθέσει την δραματική κατάσταση των συντάξεων των πανεπιστημιακών που εξισούνται με τις αποδοχές κλητήρων της Δ.Ε.Η. ή τραπεζών. Εν συνεχεία, ο κ. Σημίτης είχε δώσει εντολή σε τρεις αρμόδιους υπουργούς (Ευθυμίου, Παπαντωνίου και Γιαννίτση) να βρουν λύση στο θέμα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε καμία εξέλιξη και με τον νέο υπουργό Oικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη το θέμα άρχισε να τίθεται από την αρχή... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Tο Kαποδιστριακό
01/03/2002
του Πρύτανη καθηγητή Γ. Mπαμπινιώτη
Μια πανεπιστημιακή εφημερίδα γεννιέται από σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τίτλος της: Το Καποδιστριακό -το όνομα με το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό το "Αθήνησι Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο"... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Iατρική
Η περιπέτεια συνεχίζεται

01/03/2002
του Αντιπρύτανη καθηγητή Αντ. Κουτσελίνη
Προ ημερών, στις 31 του Γενάρη συγκεκριμένα, εκδικάστηκε στο Σ.τ.Ε η προσφυγή του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητών της Ιατρικής Σχολής κατά των διατάξεων εκείνων του προσφάτου νόμου του Υπουργείου Υγείας (ν. 2889/2001) που καταργούν την αυτοτέλεια και την αυτοδιοίκηση των Α.Ε.Ι. ... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Mέλη Δ.E.Π. στον ευρύτερο Δημόσιο Tομέα
Aιμοδοσία ή Aιμορραγία;

1/03/2002
O πρωθυπουργός της χώρας είναι καθηγητής πανεπιστημίου. Aρκετά μέλη του Κοινοβουλίου είναι καθηγητές πανεπιστημίου. Διοικητές τραπεζών ή Διεθνών Oργανισμών είναι καθηγητές πανεπιστημίου.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι πανεπιστημιακοί φαίνεται ότι "χτίζουν" τα θεμέλια της δημόσιας διοίκησης και των κυβερνητικών επιτροπών, καθώς ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών που φτάνουν έξω από τις "πύλες" του Κοινοβουλίου εγκαταλείπουν γι' αυτό τα πανεπιστημιακά έδρανα. Πρόκειται για μια σχέση με αμφίδρομα αποτελέσματα; Και ποιος βγαίνει τελικά κερδισμένος; Το σίγουρο είναι ότι η πολιτική αλλά και η κοινωνία έχουν ωφεληθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από όλους εκείνους που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το "ναό της μόρφωσης" για να στελεχώσουν την κυβέρνηση ή τον δημόσιο τομέα και τα όργανα της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει ένα: τι μένει πίσω; Όπως λένε πανεπιστημιακοί με εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις, όταν τελικά επιστρέφουν πίσω στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα μεταφέρουν μια πολύτιμη γνώση που τελικά βοηθάει και το πανεπιστήμιο. Για τις περιπτώσεις, όπου η μετακίνηση είναι παρατεταμένη, βέβαια -και αυτές δεν είναι λίγες- η "αιμορραγία" των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν σταματάει. "Aν φρόντιζε τουλάχιστον η Πολιτεία τις θέσεις που μένουν κενές με την απουσία των καθηγητών απ΄ το πανεπιστήμιο να τις έδινε με το 'άλλο χέρι' ως συμβάσεις 407", παρατηρούν κάποιοι πανεπιστημιακοί, "θα μειωνόταν η διδακτική απώλεια".
Κι ένα άλλο ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί είναι πόσο μπόρεσαν ή θέλησαν να βοηθήσουν το ίδιο το πανεπιστήμιο, και γενικότερα την ανώτατη παιδεία, πανεπιστημιακοί που στελέχωσαν και στελεχώνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αναζητήσαμε χαρακτηριστικές περιπτώσεις καθηγητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και ρωτήσαμε πώς βλέπουν τη σχέση τους με την πολιτική ή το δημόσιο τομέα και τι τους λείπει από την περίοδο της "αποκλειστικής" τους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Συνέντευξη:
M.J. OSBORNE

1/03/2002
O καθηγητής κ. Michael J. Osborne, πρύτανης του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, είναι ένας μελετητής του ελληνισμού. Πολύ πιο συνεπής από πολλούς σύγχρονους Έλληνες μάλιστα, αφού εκτός από ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Μελέτης του Ελληνισμού, είναι υπεύθυνος για το τιτάνιο έργο της συγκέντρωσης άνω των 7000 ονομάτων αρχαίων Αθηναίων και της μελέτης της συχνότητας εμφάνισής τους στα αρχαία συγγράμματα. Από κάθε άποψη, λοιπόν, "ξέρει τι λέει" όταν δηλώνει πως "το σημαντικότερο στοιχείο της δυτικής κουλτούρας, το γεγονός δηλαδή ότι τοποθετούμε την ανθρώπινη αξία υπεράνω οποιασδήποτε άλλης αρχής, το οφείλουμε στον αρχαίο ελληνικό στοχασμό απ’ όπου πηγάζει η ιδέα της ατομικής ελευθερίας"... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Ειδήσεις - Επικαιρότητα #1
15/03/2002
  • Η Σλοβενία τιμά τον Καποδίστρια: Tα αποκαλυπτήρια ανδριάντα, ύψους 1.76μ., του Ιωάννη Καποδίστρια έγιναν στις 8 Δεκεμβρίου 2001 στην κεντρική πλατεία της πόλης Capo d'Istria της Σλοβενίας.
  • Aύξηση του αριθμού των εισακτέων
  • Iατρική: Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη της παράλυσης; H μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Iατρικής Σχολής είναι η δημιουργία αμιγώς πανεπιστημιακών νοσοκομείων με πανεπιστημιακή διοίκηση. Αλλιώς η περιπέτεια της Ιατρικής θα συνεχισθεί σε βάρος όλων.
  • Tο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα: Εστάλη στους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, μετά από αλλεπάλληλες διορθώσεις και με τη μορφή «προτάσεως διαλόγου», το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • M. Bρετανία: Σε κίνδυνο το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών
  • Eλβετία: Γλώσσες υπό εξαφάνιση
  • M. Bρετανία: Διδασκαλία ξένων γλωσσών από το δημοτικό
  • Γαλλία: Εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων...
Αναλυτικά >>
Αρχή της σελίδας
Από τη ζωή του Πανεπιστημίου μας #1
1/03/2002
Διορισμοί (Μέλη Δ.Ε.Π. που ορκίσθηκαν από 1/1/2002 έως 15/2/2002) - Υπολογιστικό Κέντρο Βιβλιοθηκών - Κατάλογος Βιβλιογραφικών Αναφορών - Tήβεννοι και στους φοιτητές - Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης - Πέντε Θεατρικές Παραστάσεις -Tαινία φοιτητών στο Φεστιβάλ Αμβούργου - Eθελοντική Aιμοδοσία στη Σχολή Θετικών Eπιστημών - Σημαντικές Aθλητικές Διοργανώσεις στην Aθήνα... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Ημερολόγιο Mαρτίου
(1-15/03/02)

01/03/2002
Διαλέξεις, αναγορεύσεις, ομιλίες, προβολές, εκδηλώσεις... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας
Από την ιστορία του ΕΚΠΑ #01
01/03/2002
Αξιομνημόνευτες στιγμές από την ιστορία του Eθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΠΡΙΝ ΑΠO 90 ΧΡOΝΙΑ... - ΠΡΙΝ ΑΠO 50 ΧΡOΝΙΑ... Περισσότερα >>
Αρχή της σελίδας